24. 02. 2016.

Kur'anski naučni parametri

Onaj koji istražuje Allahovu uzvišenu Knjigu, nailazi na nekoliko stotina plemenitih ajeta.
Jedan dio njih predstavlja osnovna polazišta i naučne parametre materijalnih, odnosno prirodnih nauka, kao što su medicina, astronomija, kosmologija (nauka o svemiru) geologija itd, a značenje drugog dijela ajeta nauka još nije otkrila.
Ove dvije grupe čine ono što smo nazvali naučno-kur’anskim parametrima, ili, drugim riječima, naučnu čudotvornost Kur’ani Kerima. 
Naučne činjenice iz ovih časnih ajeta otkrivene su tek vijekovima nakon objave.

Zato svaki ajet predstavlja naučni argument i logički dokaz da je Kur’an bez sumnje Allahov govor – potvrđujući riječi: “O ljudi, stigao vam je jasan dokaz od Gospodara vašega, i objavili smo vama jasno svjetlo.” (En–Nisa’, 174). 
Među čudima koja privlače pažnju je to da tokom više od deset godina, koliko istražujem astronomiju i njenu historiju, nisam u stranoj literaturi uspio pronaći nijednu aluziju prema naučnim činjenicama u Kur’anu, a koje se tiču astronomije. 
Zato je naš cilj da privučemo pažnju ka kur’anskim naučnim parametrima koji sami po sebi čine jezgro osnovnih parametara današnje astronomije i kosmologije. To ostvarujemo opširnom studijom svakog “naučnog” ajeta kroz naučne stavove i datume njihovih otkrića. 
Cilj nam je i to da ovim skromnim pokušajem “prenesemo” čitaoca iz prirodnog vjerovanja, po kojem ga je Uzvišeni stvorio, u naučno dokazano čvrsto ubjeđenje. 
Pored toga, ova studija predstavlja snažno naučno opovrgavanje onoga ko prigovara i unosi sumnje u uzvišenu Božiju Knjigu i učenje Njegovog plemenitog Poslanika, a Allah zna svačije namjere.

(Iz uvoda autora dr. Adnana Šerifa)

Nema komentara:

Objavi komentar